Sporten is een manier van fysiek actief zijn en sportdeelname heeft een grote positieve invloed op het niveau van gezondheidsbevorderende fysieke activiteit en mentaal welzijn. Ondanks de gezondheidsvoordelen van sportactiviteiten, zijn sportblessures en angst voor (her)blessures grote belemmeringen voor sportdeelname. Het risico op sportblessures neemt aanzienlijk toe tijdens de jeugd, met een piek in de leeftijdsgroep van 15 tot 19 jaar. Blessures kunnen de carrière van de atleet en zijn dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Een reden voor niet-deelname aan en voortijdig sporten zijn sportgerelateerde blessures.
De traditionele trainingsleer maakt een onderscheid in kracht, snelheid, lenigheid, uithouding en coördinatie (ook wel klusc factoren genoemd). Deze grondmotorische eigenschappen werden gezien als min of meer los van elkaar functionerende grootheden.
Maar hoe moet je dit nu trainen? Hier zijn veel zienswijzen en ervaringen. Wat we steeds vaker zien is dat bv. complexe krachttraining (terug van weg geweest) een manier is om zowel maximale kracht, power, plyometrie en techniektraining op logische wijze met elkaar te verbinden.
In de content hieronder zullen interessante zienswijzen, wetenschappelijke conclusies en vooral ook praktische ervaringen gedeeld worden.